Dette er et uddrag fra bogen "Mine 100 første opgaver som iværksætter". Se mere om bogen her.

Skriv processer ned: Sådan laver du en proces-bibel for din virksomhed

Som du måske kan fornemme, kan jeg godt lide at skrive processer ned, men ikke alle opgaver bør blive til en proces.

For at vurdere, hvilke opgaver du bør lave en proces til, kan du inddele dine opgaver i fire kategorier:

  1. Opgaver, du laver én gang.
  2. Simple opgaver, du laver ofte.
  3. Simple opgaver, du laver sjældent.
  4. Komplekse opgaver.


Kategori 1 og 2 behøver ikke en proces, mens kategori 3 og 4 gør. Ting, du laver sjældent, kan være svære at huske, og derfor sparer du ret meget tid ved at have en tydelig proces. Komplekse opgaver kan resultere i fejl, og derfor er det smart at have en tjekliste med, hvad der skal gøres og i hvilken rækkefølge. Når du får ansatte, er dette specielt vigtigt, da der kan være dage, hvor du er syg og får brug for hjælp på nogle opgaver, og her vil en proces være guld værd. Samtidig er det uholdbart, at dine ansatte skal have fat i dig, hver gang de sidder fast i en opgave.

Så lav en proces-bibel – dette kan være så simpelt som at lave et projekt i dit to do-system, hvor du gemmer alle processer, et Google Docs-dokument eller et program som Scribe, der kan gøre dine processer delbare og nemme at skrive.

En god proces indeholder fem ting:

  1. Trigger: Hvornår skal processen starte? Hver måned, når en kunde skriver osv.
  2. Hvad skal der ske: Beskrivelse af alle step i processen.
  3. Deadline: Hvornår skal opgaven være løst?
  4. Exit: Hvad er det sidste, der skal ske? Kryds opgaven af, giv kunden besked, giv opgaven videre osv.
  5. Fail-safe: Hvis noget går galt, hvad gør man så? Hvis du skal sende et tilbud til en kunde, og de ikke svarer, hvornår følger du så op?


Som tidligere nævnt er jeg stor fan af struktur. Det gør dig effektiv, og processer tvinger dig til at se på alle delelementer af en opgave og sikre, at de faktisk er de rigtige. Men vær opmærksom på, at medarbejdere ikke gider være tandhjul – den proces har jeg lavet. Så du skal ikke lave processer for alt, og processer må aldrig blive en våd avis, du kan slå folk i hovedet med, hver gang de laver fejl. De skal være punktopstillede, lettilgængelige og uden for meget tekst, og så skal der være plads til, at dine kollegaer er mennesker og har noget frirum til at komme fra A til B.


Dette er blot 1 af de 100 første opgaver du skal i gang med som iværksætter

Nick Irwin Hej, jeg hedder Nick, det er mig på billedet. Nøøøj hvor jeg bare bladre i den der bog, sikke vigtig jeg er... Anyways, jeg er iværksætter og dybt afhængig af at starte virksomheder. De sidste 10 år har jeg startet 8 og investeret i 16. Jeg elsker at være selvstændig, og jeg er overbevist om, at alle kan blive det. Det er faktisk ikke særligt svært.

Det sværeste er i virkeligheden at vide, hvor man skal starte. Så det har jeg løst for dig. Jeg har skrevet bogen "Mine 100 første opgaver som iværksætter", fyldt med noter fra mine sidste 10 år i iværksætteri.

Så hvis du kan lide indholdet og tonen, så hop til forsiden 100opgaver.dk og læs mere om projektet

Jeg har delt 10 af de mest søgte spørgsmål om iværksætteri som blogindlæg. Du kan læse dem her: