Dette er et uddrag fra bogen "Mine 100 første opgaver som iværksætter". Se mere om bogen her.

Kapital og investering: 5 forskellige måder at skaffe penge til din virksomhed

Når du når til at oprette din virksomhed, er der gode chancer for, at det kræver noget opstartskapital til indkøb af varer, værktøj, kurser, markedsføring, hjemmeside osv.

Alt dette har du formentlig allerede en idé om ud fra dit budget, og derfor har du også en idé om, hvor mange penge – undskyld, kapital – du har brug for. (Væn dig til at sige kapital, så bliver din bankmand og mor stolt).

Så hvordan skaffer du kapital til at komme i gang? Der er overraskende mange måder at gøre dette på, men her er de mest gængse for en nyopstartet virksomhed:

1) Bootstrapping

Finansiering gennem virksomhedens egne indtægter, og hvad du selv kan komme med af kapital. Her skal du ikke ud og låne noget, men i stedet holde dine udgifter nede og skalere din virksomhed stille og roligt, efterhånden som du tjener flere og flere penge.

2) Lånekapital

Hvis bootstrapping ikke rækker, kan du tage et lån. Dette kan du gøre fra familie og venner, der gerne vil hjælpe dig i gang. Alternativt kan du gøre det via din bank, eksempelvis i form af en kassekredit. En kassekredit på eksempelvis 200.000 kr. vil tillade din virksomhedskonto at gå 200.000 kr. i minus, og du vil derfor kun betale renter af det beløb, du er i minus, og ofte vil du ikke bruge alle pengene – de er blot til rådighed. Uanset om du låner af en ven eller en bank, vil en revisor fortælle dig, at der skal renter på; det er loven. Men det er klart, at en vens renter kan være lavere, og betalingstiden mere fleksibel end din banks. Samtidig vil de færreste banker starte med at give dig en kassekredit, før du er begyndt at tjene penge.

3) Investering

Alternativt skal du ud og hente investering fra en investor (også kaldet business angel). Dette vil typisk være en business angel, som du kender dem fra ”Løvens Hule”. Dette kaldes også risikovillig kapital, fordi investorerne, modsat dine venner, familie og banken, er villige til at tabe det hele. Til gengæld skal du give dem noget af din virksomhed.

Det bliver meget svært at starte med at rejse penge, før du har et produkt og har bevist, at nogen vil købe det. For de fleste vil jeg anbefale at lancere en MVP (Minimum Viable Product), altså den mest skrabede udgave af dit produkt eller din service, som du kan lave, hvor du stadig kan få nogen til at købe det. Dette gøres for at vise investorerne, at der er en forretning, der kan fungere. Men selv når du har lavet din MVP, skal du jo have fat i nogen, der vil investere. Det kan desværre være ret svært, men én ting virker bedre end alt andet: Skaf en intro. Find nogen, der kender en investor, og få dem til at sige god for dig som person og lave en intro.

4) Softfunding

Finansiering gennem tilskud, legater eller offentlige støtteordninger, hvor midlerne ikke skal tilbagebetales. Dette er en fantastisk løsning, fordi du får kapital uden at skulle betale det retur, betale renter eller afgive andele i din virksomhed. Men for at søge legater skal du sætte dig godt ind i, hvilke der findes, hvilke krav de har, og hvad du kan søge penge til, hvilket kan være ekstremt tidskrævende.

Derfor er jeg i gang med at bygge et startup, vi kalder GrantGuide. GrantGuide er en database af legater i Danmark samt en AI, der kan hjælpe dig med at sortere i dem ud fra de krav, der stilles til din virksomhed, og til sidst også kan hjælpe dig med at skrive en ansøgning. Kig evt. der, eller snak med ChatGPT om, hvilke legater du kan søge. Personligt er jeg kæmpe fan af Innofounder, der henvender sig til nyuddannede eller studerende med en innovativ forretningsidé. Programmet giver støtte i form af kapital og løn hver måned i op til 12 måneder samt adgang til et mentorforløb. Bagsiden af mønten er, at du med mange af disse fondsmidler selv skal lægge ud, og nogle gange i et helt år, inden de overfører penge til dig. Det kan give en del likviditetsudfordringer.

5) Crowdfunding

Kapital fra mange små investorer, bidragsydere eller kunder gennem platforme som Kickstarter, Indiegogo el.lign. Her kan du udvikle en prototype og en idé og så lægge den på disse platforme, hvorefter folk kan købe produktet, før det er produceret. På den måde kan du få finansieret produktudvikling, prototyper og produktion, mod at folk får produktet før alle andre og med en stor rabat.

Det lyder jo genialt, men det er altså ikke en hellig gral til gratis penge uden risiko. Jeg har været involveret i den største crowdfunding-kampagne i 2016 (Soundboks) og 2017 (REC Watches) i Norden samt Zetlands lancering i Finland i 2024, hvor de solgte forudbetalte abonnementer for seks millioner på 30 dage. Jeg gør det dog aldrig for mine egne virksomheder (dem, hvor jeg bestemmer og ikke kun er investor), fordi det kræver så meget arbejde at lave en succesfuld crowdfunding OG penge, at jeg sjældent synes, det er tiden værd. Men hvis det er noget, du vil kigge på, er du velkommen til at skrive til mig på 100@themarketingguy.dk, så sender jeg dig gerne i den rigtige retning med mere info og nogen, der kan hjælpe. Det er for stort et emne at gennemgå i denne bog.


Dette er blot 1 af de 100 første opgaver du skal i gang med som iværksætter

Nick Irwin Hej, jeg hedder Nick, det er mig på billedet. Nøøøj hvor jeg bare bladre i den der bog, sikke vigtig jeg er... Anyways, jeg er iværksætter og dybt afhængig af at starte virksomheder. De sidste 10 år har jeg startet 8 og investeret i 16. Jeg elsker at være selvstændig, og jeg er overbevist om, at alle kan blive det. Det er faktisk ikke særligt svært.

Det sværeste er i virkeligheden at vide, hvor man skal starte. Så det har jeg løst for dig. Jeg har skrevet bogen "Mine 100 første opgaver som iværksætter", fyldt med noter fra mine sidste 10 år i iværksætteri.

Så hvis du kan lide indholdet og tonen, så hop til forsiden 100opgaver.dk og læs mere om projektet

Jeg har delt 10 af de mest søgte spørgsmål om iværksætteri som blogindlæg. Du kan læse dem her: